zaterdag 26 februari 2011

Keep it simple, that's not easy

Over het algemeen heb ik de neiging om vrij druk werk te maken. Ik word dus regelmatig om de oren geslagen met opmerkingen als ‘hou het simpel’. ‘less is more’. Lastig dus om een evenwicht te vinden tussen wat je zelf prettig werken vindt en het geheel niet te druk te maken. Mezelf maar eens de uitdaging gesteld met weinig materiaal een consistent geheel te maken. Toen ik een tijdje terug mijn toen nog nieuwe printer aan het uitproberen was had ik een aantal afdrukken van gemanipuleerde foto’s gemaakt. Ik was nieuwsgierig welke mate van detail nog goed terug te zien was op de stof. Ik verwachtte dat door de structuur van de stof er detail zou verdwijnen, dat bleek mee te vallen. Als test printte ik een deel van een landkaart over een foto heen. Tot aan de kleine lettertjes leesbaar gebleven. Twee van deze foto’s gepakt en een lap stof die een beetje rommelig geverfd is maar wel in de kleuren van de foto’s. Weet nog niet wat het wordt maar wel dat het van deze lapjes gemaakt gaat worden, het is in ieder geval een begin.

De foto’s zijn niet helemaal toevallig bij elkaar gekozen. Op een van de foto’s staat mijn vader. Hij leeft helaas niet meer maar was tijdens zijn leven altijd bezig met natuurbeheer. En dan met name met het onderhoud van wilgen. Op de achtergrond staan geknotte wilgen en de landkaart is van de omgeving waar hij altijd bezig was.

Most of the time I have a tendency to make a bit noisy work. So regularly someone is making remarks as ‘keep it simple’ and ‘less is more’. So for me it’s hard to find the balance between what I like to make and not too noisy. I gave myself the challenge to make a consistent work with a little variety of material.


When I was testing my new printer a while ago I made some prints of manipulated photos. I was curious how much detail you could see on fabric. I expected that because of the structure of fabric much of the detailing would disappear, but turned out better than expected. I used a map as test. I made a map layer over a manipulated photo. Even the fine prints where readable. I choose two photos and a dyed piece of fabric. The fabric was a bit messy dyed but had the right colours to match the photos. Don’t now exactly how this will end but at least there is a start!


The choice of this set of photos is not quit by coincidence. On one of them is a picture of my father. Sadly he isn’t alive anymore but he was always busy with nature conservation. Especially the pollarding of willows. In the background are some willows and the map is of the surroundings he worked in.

 

9 opmerkingen:

Beth zei

I absolutely love what you've done. The dyed piece alone is wonderful then with the prints it's even better. I will be watching your journey.

Aart zei

Mooie lap, sandra! De prints maken de lap alleen maar interessanter en dan de foto van je vader, mensen die in de natuur werken, krijgen vaak een doorleefd gezicht en die gezichten vindt ik vaak de mooiste.
http://quiltaart.blogspot.com

vilterietje zei

MOOI:)

ina zei

goed idee, Sandra.

Anoniem zei

Die foto van je vader is echt geweldig! Prachtig hoofd. Met zo'n foto wordt het vast niet moeilijk je aan het principe less is more te houden.

Lynn Cohen zei

The quilt with your fathers photo and willows is fantastic! So much feeling in it! Wow!

Ria zei

Indrukwekkend, ziet er heel veelbelovend uit.

Anoniem zei

Mooie foto van jouw vader. Leuke combinatie.
Marjo

Maggi zei

Brilliant results.