dinsdag 7 april 2009

Resultaat / Result

Gisteren de batik uitgekookt. Dat is nog een heel karwei. Ik maakte meteen al de fout om dat gewoon in de keuken te doen. Aangezien ik een beetje een knoeierig persoon ben zat meteen het hele fornuis al onder het water met was. Gaat er ook zo lekker weer af. Afijn, na een uurtje knoeien hing het resultaat aan de waslijn. Ik ben er niet helemaal tevreden over. Een deel van de kleur heeft niet goed gepakt en dan met name het roze/rode deel. Op de foto’s van het vorige bericht zie je de lap in detail en groot aan de waslijn die nu midden onder in de collage staat. Voor het uitspoelen nog vrij roze/paars, na het spoelen voornamelijk blauw. De gelaagdheid is daardoor ook verdwenen. Bovendien zijn er bij het uitkoken resten verf in de witte delen getrokken waardoor die nu grauw zijn. En zo is het met nog een aantal lappen gegaan. Jammer, het resultaat had nog mooier kunnen zijn. Ik denk dat ze niet vochtig genoeg geweest zijn en dat daardoor de soda niet goed gewerkt heeft. Volgende keer beter.

Yesterday I boiled the batik fabrics. That’s a hell of a job. Right at the start I made the mistake to do it in my kitchen. Since I am a bit of a messy person my hole cooker was waxed. Not easy to get it off. Well, after an hour of monkeying around the result was hanging out on the clothing line. I’m not entirely content with the result. Part of the colours didn’t work well, especially the pink/red part. On the photo’s of the last post you can see a detail fabric and the same fabric is hanging on the clothing line, that’s the same fabric as bottom middle in the collage. Before rinsing pink/purple after rinsing blue/grey. The layering of the was is almost completely gong. During boiling the white parts took some of the excess dye and turned grey. This happened to a number of fabrics. A pity, the result should have been nicer.
I think there wasn’t enough moist during the whole process and as a result of that the soda didn’t work well. Better next time.

7 opmerkingen:

Marion zei

Zaterdag heb je in ieder geval een leuke dag gehad, ondanks dat het resultaat voor jouw een beetje tegen viel zijn het mooie vergrijsde lappen geworden.

Maggi zei

I still think they look great and they really go well together.

Patty zei

Wat is dat jammer Sandra, dat de lappen niet dieper van kleur gebleven zijn. Els vermoedde dat al vanwege de vele lagen en de korte inwerk tijd. Toch is het een mooie collectie zo op de foto en wie weet wat jij er allemaal wel niet van gaat maken!

Lynn Cohen zei

Such a learning process. You are brave to take this on. I think many of the results are quite beautiful. good luck with your next batch.

Marjon zei

Jammer dat de kleuren een beetje zijn 'verdwenen', maar het ziet er nog steeds spannend uit. Ik ga van het weekend aan de slag met het koken, eens kijken of ik de keuken wasvrij kan houden ;-)

Miekenoor zei

Inderdaad een ander stofje na je eerste foto's...maar met sprekende garens valt er heel wat aan kleur op te halen volgens mij. Een uitdaging op zich!

Margeeth zei

Ja, die zien er inderdaad heel anders uit dan op de eerste foto. Kan me voorstellen dat je even moest slikken toen je het zag.

En dan ook nog je hele fornuis onder de was geknoeid, brrr, moet er niet aan denken om dat schoon te moeten maken (ik heb bij het uitkoken van mijn lapjes niet geknoeid, maar had wel minder lapjes en kleinere stukken en mijn opleiding als organisch chemisch analist is voor dit soort dingen dus ineens handig, daar leer je nl wel knoeivrij werken).